...

Budapest lesz 2019-ben Európa Sportfővárosa

Fantasztikus elismerés a fővárosnak és a magyar sportnak, hogy 2019-ben Budapest lehet Európa Sportfővárosa – hangzott el a Bálnában rendezett „Budapest sportélete - Budapest Európa Sportfővárosa 2019” elnevezésű konferencián, ahol Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat még 2015-ben döntött arról, benyújtja jelentkezését.

Büszkék lehetünk erre a címre, a sportolóinkra, szakembereinkre és Budapestre, hiszen ez a cím egyértelmű elismerése annak, hogy méltó házigazdái tudunk lenni nagyszabású sporteseményeknek, valamint, hogy a szabadidő- illetve az utánpótlássport terén is kiemelt szerepet töltünk be a nemzetközi sportéletben – mondta a rendezvényen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

A pályázat célkitűzése, a mozgás öröme, a közösségi élmény, a fair-play és az egészséges életmód erősítése összhangban van azzal, amit a fővárosi sport területén mi is a feladatunknak érzünk – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki szerint Budapest joggal képzeli el magát nagy nemzetközi sportesemények házigazdájaként, ugyanakkor ez a cím lehetőség arra, hogy a sport területén az európai közvélemény figyelme Budapestre irányuljon.

Gian Francesco Lupatelli, a Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (ACES) elnökének tájékoztatása szerint idén Szófia Európa Sportfővárosa, amely november 22-én adja majd át a stafétabotot Budapestnek. Az elnök szerint az Európa Sportfővárosa titulus segíthet Budapestnek abban, hogy később újra olimpiarendezési pályázatot nyújtson be, akár már 2032-re.

A konferencia keretében Budapest hivatalosan is elfogadta az ACES jelölését az Európa Sportfővárosa címre, s ennek megerősítéseként Szalay-Bobrovniczky Alexandra átvette az ACES zászlaját Gian Francesco Lupatellitől. Ezt követően az együttműködést szimbolizáló sajtófalat aláírták azoknak a hazai sportszervezeteknek a képviselői, amelyek vállalták, hogy részt vesznek a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 rendezvénysorozat megvalósításában.

Az Európa Sportfővárosa titulust 2001 óta minden évben a kontinens egyik, 500 ezer főnél nagyobb városa nyerheti el. A városnak az adott évben összesen legalább 365 sporteseményt kell rendeznie, beleértve a helyi, közösségi, regionális, országos, illetve nemzetközi versenyeket.

0 Megjegyzések

Hirdetés