...

INTERSZPUTNYIK - NFM - NMHH MEGÁLLAPODÁS

 
 
 
Interszputnyik együttműködéssel fejlődik a hazai távközlés
 
 
 

A nemzetközi kapcsolatok élénkítése új lendületet ad a hazai távközlési iparágnak – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár 2013. január 23-án, Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett Interszputnyik Workshopon aláírt megállapodással Magyarország aktív tagjává vált a szervezet operatív döntéshozó testületének.
 
Az eseményen Solymár Károly Balázs aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely biztosítja Magyarország számára az Interszputnyik Üzemeltetési Bizottságában való magyar részvételt, így hazánk aktív részesévé válhat a szervezet működésének. A tanácskozás résztvevői megismerkedhettek azokkal a hazai kis- és középvállalkozások számára megnyíló lehetőségekkel, amelyekkel a szervezet a részes államok kutatói és vállalkozásai közötti együttműködést segíti elő az űrtávközlés területén. A konferencián részt vett és előadást tartott Viktor Vescsunov, az Interszputnyik ügyvezető igazgatója is.
 
Magyarország alapító tagja az 1971-ben létrejött szervezetnek, amely mára huszonhat tagországot tömörít. A szervezet célja az, hogy a tagállamok az űrtávközlési (elsősorban műsorszóró) kapacitásukat együttműködve, egymás hasznára építsék ki és gondozzák. Az Interszputnyik működésének költségeit saját műholdas kapacitásának bérbe adásából, illetve eladásából fedezi, a részes államok tagdíjat nem fizetnek. A nemzetközi szervezetet irányító Tanács és Üzemeltetési Bizottság ülésének idén tavasszal Budapest ad helyt.
 
A helyettes államtitkár a konferencia megnyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a magas hozzáadott értéket hordozó iparágak fejlesztésének ügyét, köztük az  űriparét. Ennek érdekében 2013 decemberében megkezdődtek a tárgyalások az Európai Űrügynökséggel is, annak érdekében, hogy Magyarország az ESA teljes jogú tagjává váljon.
 
 
(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)
 
 
---------------------------
(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 
Hirdetés