...

FÖLÚJÍTOTTÁK A BUDAVÁRI NAGYBOLDOGASSZONY (MÁTYÁS) TEMPLOMOT

Halász János kulturális államtitkár a Budavári Nagyboldogasszony templom (Mátyás templom) teljes körű fölújítását közös sikernek nevezte a munkálatok befejezéséről tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
A fölújított épületet vasárnap este Erdő Péter bíboros szentmise keretében áldja meg, és fölszenteli új oltárát. A ceremóniát a Duna TV élőben közvetíti, az adást a Duna World 0.15 órakor ismétli meg.
Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a 2004-ben a tervezéssel elkezdődő, 2006-ban elindított felújítás költségeit teljes egészében a magyar állam vállalta magára. A munkálatok 9,4 milliárd forintba kerültek, ennek felét ,,a 2010-ben megalakult nemzeti összetartozás kormánya fizette", az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésén belül pedig külön nevesítették a fölújítást.
A templom térszintje alatt látogatóközpontot hoztak létre, a kriptákat statikailag rendbe hozták, teljes közműcserén is átesett az épület (ezt régészeti feltárások előzték meg), továbbá épületgépészetileg felújították a templomot, továbbá a műtárgyakat is restaurálták - sorolta.
Halász János elmondta: júniusban a pécsi Zsolnay gyár mintegy 250 ezer autentikus cserepe került fel a tetőre, amely így ,,régi fényében tündököl". Elkészült a külső és a belső díszkivilágítás is, valamint teljes körű homlokzatfelújítást is végeztek. A munkálatok során 2300 köbméternyi földet szállítottak el, 138 ajtót, 291 ablakot, mintegy 300 négyzetméternyi ólomüveget, továbbá számos faliképet újítottak fel, és 11 koronázási zászlót restauráltak.
Eszter András, a Mátyás-templomot üzemeltető gondnokság ügyvezetője elmondta, hogy a kor technikai elvárásainak megfelelő komplex fűtés- és hűtésrendszert is beépítettek a templomba.
Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa szólt arról, hogy Erdő Péter vasárnap este, a liturgia keretében elhelyezi az új oltárban Szent István király, Boldog Gizella királyné, Szent Imre herceg és a két vártanú püspök, Szent Gellért és Szent Adalbert ereklyéit, a két mellékoltárba pedig Boldog IV. Károly király és Meszlényi Zoltán vértanú püspök ereklyéje kerül be.
A plébános köszönetet mondott a fölújítás idején hivatalban lévő kormányfőknek, minisztereknek. Örömét fejezte ki, hogy ma már lehet látni a megújult falakat, oltárokat, a megújított részleteket a templomban ,,az utolsó szoborig". Utalt arra is, hogy szombaton a plébánia közössége is megünnepli a templom fölújítását.
Mátéffy Balázs - aki a plébánia részéről koordinálta a rekonstrukciót - elmondta: úgy újították föl a templomot, hogy közben a hitélet és az idegenforgalom is folyamatos maradhatott az ütemezett munkálatoknak köszönhetően.
VI. Pál pápa vezette be az úgynevezett szembemiséző oltárt a római katolikus liturgiában. Ennek a Mátyás-templom is eleget tett 1964-ben egy ideiglenes oltár építésével. A vasárnap felszentelendő végleges oltár a templom fő- és kereszthajójának metszéspontjában áll egy kőemelvényen. Az oltár haraszti mészkőből készült, egy pilléren és tizenkét oszlopon áll, Jézusra és az apostolokra emlékeztetve. Öt tardosi vörös mészkőből készült kereszt található benne, Jézus öt sebére utalva. A fölszentelésre rengeteg hívőt várnak, ezért kivetítőkön nézheti majd a templomba már el nem férő vendégsereg!
(Forrás: MTI)
----------------------------------------
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
Hirdetés