...

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA - 2013. SZEPTEMBER 27.

Kutatók Éjszakája az akadémiai kutatóhelyeken, Nyílt Nap az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) magyarországi agyközpontjában 2013. szeptember 27-én! 

Jövőt idéző technológiákkal, a kapcsolatháló-kutatás módszertanával, láthatatlan energiatolvajokkal, a növények biológiai órájával, és sok-sok tudományos érdekességgel ismerkedhetnek az érdeklődők országszerte a Kutatók Éjszakáján az akadémiai kutatóhelyeken. Pénteken kora délutántól késő estig változatos interaktív programok várják az egyetlen hazai főhivatású kutatóintézet-hálózat laborjaiba és fejlesztő műhelyeibe látogatókat. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjába hétvégén is ellátogathatnak a jövő információ-technológiai rendszerei és a fizika iránt érdeklődők. 

A rendezvényeken a legkisebbektől kezdve minden korosztály megtalálhatja a korának, érdeklődési körének megfelelőt. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont vácrátóti programjain az éghajlatváltozás következményei mellett az illatos növények felhasználási módjaival, a fűszernövények alkalmazásainak lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben a jövőt idéző technológiákat – pilóta nélkül repülő beltéri légi járművek vezérlésére fejlesztett programot, háromdimenziós honlapot, online alkalmazásokat – láthatnak és próbálhatnak ki az érdeklődök. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet a sejtszintű biológiai folyamatokat, a biokémia és a biofizika legígéretesebb kutatási területeit ismerteti. Időszerű társadalmi problémákat elemeznek tudományos igényességgel előadásukban jogi, szociológiai, politológiai megközelítésből az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársai, ahol a programokon a résztvevők interaktív bemutatón ismerhetik meg a kapcsolatháló-kutatás és –elemzés módszereit. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja Martonvásáron a haszonnövényekről, a növénynemesítés módszereiről, célkitűzéseiről szervez valamennyi korosztályt megszólító, sokszínű programokat, amelyek a hétköznapi felhasználástól a növénynemesítés legmodernebb módszereiig adnak széles áttekintést a tudományág eredményeiből. az MTA Atommagkutató Intézet tudományos előadása közérthetően mutat be egy részecskefizikai problémát, az MTA Nyelvtudományi Intézete pedig fonetikai tesztekkel mutatja be a beszédet tanulmányozó kutatók munkáját. 

A kutatók éjszakája után sem maradnak izgalmas programok nélkül a tudomány iránt érdeklődők. Szombaton és vasárnap Európa egyik legmodernebb kutatási célú adatközpontját tekinthetik meg az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban. A csillebérci telephelyen az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi központjában is dolgozó kutatók kalauzolják a programra előzetesen regisztráló vendégeket, akik átfogó képet kaphatnak napjaink legjelentősebb részecskefizikai kutatásairól és a magyar kutatók hozzájárulásáról a közös kísérletekhez. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet svájci központjának "CERN Open Days" programjához kapcsolódó rendezvény keretében az MTA Csillebérci Telephelye melletti területen – a sportpályánál – kiállítást is rendeznek. Ennek ,,tárlatvezetői" a CERN-ben kutató magyar fizikusok, mérnökök, akik tudományos igényű, közérthető előadásaikkal világítják meg a CERN-ben zajló kísérletek jelentőségét. Az MTA kutatói már több mint két évtizede részt vesznek az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet munkájában. A külön regisztrálás nélkül látogatható alkalmi tárlat segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a felfedező kutatások új korszakát jelentő CERN munkájába. 

A rendezvényekkel kapcsolatban bővebb információ a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható:


(Forrás: MTA Kommunikációs Főosztály)(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Hirdetés