...

KERÉKPÁROS KONFERENCIA 2013.

Kerékpáros fejlesztések közösségi forrásokból – Magyarország az uniós élmezőnyben
Magyarország mintegy 60 milliárd forintból valósított meg kerékpáros fejlesztéseket a jelenlegi pénzügyi időszakban, ezzel az uniós forrásokat e célra fordító országok legjobbjai közé tartozik - mondta el Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által szervezett Kerékpáros Konferencián 2013. szeptember 19-én, Budapesten.
Az Eurobarometer felmérése szerint Magyarországon – különösen az alföldi településeken – már ma is kiemelkedő a kerékpárral közlekedők aránya. A helyenként hiányos vagy leromlott állapotú infrastruktúra még nem tudja maradéktalanul kiszolgálni az egyre több felhasználó igényeit. A kerékpárút-hálózat minősége az elmúlt időszak fejlesztései nyomán azonban érezhetően javult.
Völner Pál kifejtette: a kormányzat és a civil szervezetek számos ponton átfedő szakmai koncepcióinak összehangolása érdekében rendszeres együttműködés indul a vállalható és finanszírozható közös célok meghatározására. A szűken értelmezett infrastruktúra bővítése mellett új szolgáltatások megjelenésére, a közösségi kerékpárkölcsönző-rendszerek bevezetésére, a kerékpárosbarát munkahelyek számának növekedésére is szükség van. A létesítmények fejlesztésén túl a meglévő kerékpárutak üzemeltetését és fenntartását hosszú távon biztosító rendszert is létre kell hozni – tette hozzá az államtitkár.
A készülő Nemzeti Közlekedési Stratégia előtérbe helyezi a kis költségű szabályozási és szervezeti intézkedéseket. Ezek közé tartozik a közösségi és a kerékpáros közlekedés kombinálásához szükséges jogszabályi feltételek megteremtése, az egészség- és környezettudatos közlekedési módokra nevelő szemléletformáló, népszerűsítő kampányok folytatása.
(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)
------------------------ 
(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
Hirdetés