...

JÓ ÚTON A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HAZAI HASZNOSÍTÁSÁBAN


A kormányzati ösztönző intézkedéseknek köszönhetően Magyarország energiafogyasztásának közel tizede már most megújuló energiaforrásokból származik, és ez az arány folyamatosan nő - közölte Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a békésszentandrási kisvízerőmű átadásán 2013. szeptember 12-én. A 2 MW teljesítményű, körülbelül 3000 háztartás energiaigényét biztosítani képes létesítmény megvalósítását az Új Széchenyi Terv egymilliárd forinttal támogatta.
A Kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az elmúlt három évben egyebek mellett mintegy 150 milliárd forint támogatással és a kötelező áramátvételi rendszerben évente kifizetett több milliárd forinttal segítette elő a zöldgazdaság fejlesztését. A bővülés dinamikáját jelzi, hogy a megújuló energiaforrásokból történő hőenergia előállítás 2011-ről 2012-re közel ötödével növekedett.
A hazai támogatási rendszer nemcsak a látványos eredmények elérését szolgálja, hanem bizonyítottan fenntartható is. Míg az elmúlt időszakban számos uniós tagország mérsékelte a kötelező átvételi rendszerében a tarifákat, Magyarországon a meghirdetett képletnek megfelelően évről-évre növekedtek az átvételi árak. A Hármas-Körösön megvalósult fejlesztés egyértelműen igazolja, hogy a hazai szabályozási keretek között is tervezhetők és végigvihetők megtérülő projektek.
Az átadott kisvízerőmű évente átlagosan 8,6 GWh villamos energiát termel majd. A megújuló energiaforrás használatával csökken a környezetszennyezés és az ország energiafüggősége. A 2,5 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházással évente mintegy 8000 tonna széndioxid-kibocsátás kerülhető el. Budapest-Békésszentandrás, 2013. szeptember 12.
 
(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)
Hirdetés