Zöld projektek a Svájci Hozzájárulás támogatásával

Zöld projektek a Svájci Hozzájárulás támogatásával
(A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóközleménye - 2012. szeptember 25.)
 
 
Megkezdődött a Svájci Hozzájárulás környezeti kezdeményezések, biológiai sokszínűség és természetvédelem területén támogatást nyert projektjeinek megvalósítása. A hat környezetvédelmi fejlesztés csaknem 2 milliárd forint támogatással valósul meg – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Svájci Hozzájárulás Hivatalának Felsőtárkányban tartott keddi sajtótájékoztatóján. 
 
Az Európai Unió és Svájc 2006 első felében kétoldalú megállapodást írt alá, amelynek értelmében Svájc a 2004-ben csatlakozott tíz tagország részére 5 éven keresztül összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosít. Ebből Magyarország részesedése bruttó 130 738 000 svájci frank (mai árfolyamon kb. mintegy 30,07 milliárd forint). Az új EU tagországok felé való elkötelezettséggel Svájc az Európával való szolidaritását kívánja kifejezni. Felelős partnerként Svájc részt kíván vállalni a Közép- és Kelet-Európának nyújtott fejlesztési segítségből, ugyanakkor szilárd gazdasági és politikai kapcsolatok kialakítására törekszik az új tagállamokkal.
A természeti erőforrások körültekintő felhasználása és az ökológiai rendszerek védelme elengedhetetlen a hosszú távú jólét és életminőség fenntartásához Európában. Éppen ezért döntött úgy Svájc, hogy csaknem 2 milliárd forinttal támogat magyar környezetvédelmi projekteket. A donor által nyújtott forrás célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, amely biztosítja – a társadalmi, ökológiai és gazdasági igények azonos figyelembevétele mellett – a természeti erőforrások hatékony és fenntartható felhasználását, ezáltal megőrizhetőek az alapvető ökológiai folyamatok, és megállítható a biológiai sokszínűség csökkenése. A projektek elősegíthetik továbbá az emberi tevékenység egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak csökkentését.
A „környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem” témájú terület keretében védett természeti értékekre való figyelemfelhívást célzó, tájékoztató kampányok, valamint Natura 2000 fajok és élőhelyek megőrzésével kapcsolatos feladatok alapjainak lefektetésére vonatkozó tanulmányok és mintaprojektek megvalósítására lehetett pályázni.
A jóváhagyott és immár elkezdődött fejlesztések között szerepel Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítését célzó, vagy a környezettudatosság, a környezetkultúra és a környezet-etika fejlesztését szolgáló projekt is, illetve az Északi-középhegység területén az erdei életközösségek, erdőtípusok és bizonyos állatcsoportok környezeti állapot felmérését és értékelését előmozdító fejlesztés is. A Natura 2000 területeken több projekt is megvalósul, ilyen például a védett természeti területek megismertetése, a természeti értékek védelme és védettségi szintjének javítása, vagy különböző állatfajtok állományának felmérésére, illetve a monitoring módszertanuk kidolgozására irányuló kezdeményezés.
További projektinformációk: a www.svajcihozzajarulas.hu és a www.swiss-contribution.hu weboldalakon.


(Fotó: Polgár Julianna)


 

0 Megjegyzések

Hirdetés