Az Európai Együttműködés Napja - Szeptember 21.

 
Európai Együttműködés Napja: Közös határon, közelebb egymáshoz
 
Az Európai Együttműködés Napjának megrendezésére először kerül sor Európa-szerte ugyanazon a napon, mind az uniós tagállamokban, mind a szomszédos országokban. E nap arra hivatott, hogy az európai régiók és országok határokon átnyúló együttműködésének eredményeit megünnepelje.
Budapesten a BUDAPEST hajó adott otthont a konferenciának és a ,,zöld" bemutatónak ill. kiállításnak, ahol magyar részről Simó Balázs és Medgyesy Balázs, valamint a Közös Technikai Titkárság részéről Ivan Cursolo köszöntötte a résztvevőket, és számolt be tevékenységi területéről, az elért vagy várható eredményekről stb.!
Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlamentben tartott beszédében, mellyel 40 országban több mint 200 rendezvényt nyitott meg, a következőket nyilatkozta: „A területi együttműködési projektek hozzájárulnak a bizalom megteremtéséhez, és elősegítik a kölcsönös megértést. Az európai integráció alapvető alkotóelemei. Közösségeket hoznak közelebb egymáshoz – mindez az Európai Unió fellépésének köszönhető.”
Az európai területi együttműködés az Unió regionális politikájának egyre kimagaslóbb fontosságú eleme. Különböző uniós tagállamok régióit és városait közös programok, projektek és hálózatok keretében való együttműködésre ösztönzi, valamint arra, hogy egymás tapasztalataiból tanuljanak. A szakpolitika jobb hálózatok és közös fellépések népszerűsítése útján hozzájárul a határ menti régiók problémáinak orvoslásához – ennek előnyei az Unió külső határain kívül élő polgárok javára is válnak.
A szeptember 21-én hivatalosan megrendezésre kerülő Európai Együttműködés Napja alkalmából bemutatott mintaprojektek egyike a HEALTH projekt, egy osztrák-magyar-szlovén kezdeményezés, melynek célja az egészségügyi ágazat energia- és forráshatékonyságának fokozása.
Az Edtwin projekt keretében a cseh, szlovák, magyar és osztrák régióbeli partnerek a szomszédos régiókban iskolai együttműködést és szakmai gyakorlatokat, valamint nyelvtanfolyamokat szerveznek a tanulók részére a közép-európai régióban.
Háttér-információk
Az európai területi együttműködés három programtípust foglal magába:
  • tagállamközi együttműködési programok az Unió belső határainak mentén. ERFA‑hozzájárulás: 5,6 milliárd EUR,
  • transznacionális együttműködési programok, melyek szélesebb együttműködési területekre terjednek ki, mint a Balti-tenger, az Alpok és a Földközi-tenger régiói. ERFA-hozzájárulás: 1,8 milliárd EUR,
  • a régiók közötti együttműködési program (INTERREG IVC), valamint 3 hálózatépítésre irányuló program (Urbact II, INTERACT II és ESPON), melyek mind a 27 uniós tagállamra kiterjednek. E programok keretet biztosítanak a különböző országok regionális és helyi intézményei közötti tapasztalatcserére. ERFA-hozzájárulás: 445 millió EUR.
Az 1990-es évek kezdete óta mintegy 30 000 tagállamközi projekt részesült az Európai Unió támogatásában. A projektek számos előnnyel szolgáltak az Európában élő személyek számára: legyen az a munkahelyteremtés, a környezetvédelem vagy az egészségügyi szolgáltatások, a közlekedés vagy az energiaágazat fejlesztése terén.
Egy, az INTERREG III kezdeményezéssel (2000–2006) kapcsolatos tanulmány szerint a projektek közvetlenül vagy közvetve 115 000 munkahelyet/munkalehetőséget és mintegy 5800 induló, illetve már működő vállalkozást teremtettek, illetve őriztek meg.
A kezdeményezést az Európai Bizottság (DG REGIO, EuropeAid és az Európai Külügyi Szolgálat) közreműködésével az INTERACT program koordinálja, továbbá a Régiók Bizottsága és az Európai Parlament is támogatja.
 
 
(Forrás: Euroa - Press Realises)
--
(Fotó: Polgár Julianna)

0 Megjegyzések

Hirdetés