...

SPANYOL OLÍVABOGYÓVAL AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT!Mediterrán hangulat, izgalmas ételkülönlegességek és rengeteg spanyol olivabogyó.

A budapesti Hotel Iberostarban egy különleges gasztronómiai utazáson vehettek részt az érdeklődők, amelynek során Sági Szilárd gasztrokibic kalauzolásával elmerülhettek a spanyol olivabogyóval készült ételek ízvilágában és megkóstolhatták, milyen igazi nyári spanyol ételkülönlegességeket készít a világhírű Miguel Millera, az Iberostar séfje. Dusa Fanny dietetikus segítségével megismerhették az olivabogyó pozitív élettani és egészségre gyakorolt jótékony hatásait, amelyet Tatár Csilla személyes tapasztalataival egészített ki.

A sajtótájékoztatón részt vett Enrique Pastor de Gana, Spanyolország magyarországi nagykövete is.

A rendezvényen szintén megkóstolhatta a spanyol olivabogyóval készült salátákat - többek között - Iszak Eszter, Nagy Adri, az Apollo 23, Szirota Jennifer, Terecskei Rita és a Nyári lányok, némelyik salátát ők maguk keverték ki!
--
--
Olívabogyó, mint az egészséges étrend
szerves része


Az olívabogyó népszerűsége folyamatosan nő. Táplálkozási szempontból ez azért jó hír, mert fogyasztása nagyban javítja étrendünk minőségét.
Az olívabogyó hozzávetőleg húsz éve jelent meg a magyar asztalokon. Határozott, karakteres, különleges íze összetéveszthetetlen bármely más hasonló ízzel. Több fajta olívabogyó kapható a keserű ízűtől a majdnem édes aromájúig, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő bogyót.
Fogyasztásával nem csak változatosabbá tesszük az étkezéseinket, hanem egészségesebbé is.
--
--
Mégis mi olyan egészséges az olívabogyóban?

Az olívabogyó legfontosabb adottsága, hogy jellegéből adódóan nagymértékben tartalmaz olajat. Sokak szerint a zsír az élelmiszerek szükségtelen alkotóeleme, amely tápértékben túlontúl gazdaggá, ezáltal károssá teszi őket. Nem mindegy azonban, milyen eredetű zsiradékról beszélünk, és az adott nyersanyag milyen zsírsav-összetételű.

Leegyszerűsített formában - kémiai szempontból - a következő zsírsav-csoportokat különböztethetjük meg:
● Többszörösen telítetlen zsírsavak
● Egyszeresen telítetlen zsírsavak
● Telített zsírsavak

„A telített zsírsavak főként az állati eredetű zsírokban jelennek meg, melyeknek túlzott mértékű fogyasztása növeli a vér koleszterinszintjét, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Ezzel szemben a telítetlen zsírsavak főként a növényi zsírokban és olajokban találhatóak meg. Pozitív hatással van a vérzsírszintünkre, valamint csökkenti a vérben a káros koleszterin szintjét. A legnagyobb mértékben az egyszeresen telítetlen zsírsavak képesek a káros koleszterinszint csökkentésére a vérben. Ilyen kitűnő adottságok mellett az olajbogyó jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba.” - mondta el Dusa Fanny dietetikus.

Az átlagos zsírtartalom a zöld olívabogyóban 10 %, a fekete olívabogyóban pedig akár 30 % is lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk magas nátriumtartalmát (a sós léből adódóan), ebből fakadóan nem ajánlott korlátlan mértékű fogyasztása. A mindennapi étrend gazdagítására és különböző fogások ízesítésére azonban kitűnő, ahelyett, hogy nagy mennyiségű fűszert vagy sót használnánk.

„A só használata önmagában semmilyen előnnyel nem jár. Az olívabogyó tartósítása során jódozott sót használnak, tehát a megfelelő jódbevitel is biztosítható vele.”- tette hozzá a táplálkozási tanácsadó.

Magyarországon a halálozási okok 54 %-át a szív- és érrendszeri megbetegedések, 27 %-át pedig a daganatos betegségek teszik ki. Ezen a rossz statisztikán leginkább életmódváltással lehet javítani. Alapvető fontosságú, hogy minél többet mozogjunk, valamint változtassunk étkezési szokásainkon.
Az egyik legfontosabb a zsírbevitel csökkentése. Az ártalmas állati eredetű zsírok fogyasztását helyettesíthetjük a jóval vonzóbb és egészségesebb növényi eredetű olajokkal.
Az első lépés, amit könnyedén megtehetünk egészségünk megőrzése érdekében, hogy minden nap elfogyasztunk legalább hét szem spanyol olívabogyót, amely amellett, hogy finom, a mediterrán diéták egyik fontos összetevője, kihagyhatatlan hozzávalója is.
--
--
www.spanyololivabogyo.hu
www.facebook.com/szeretemazolivabogyot
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)

0 Megjegyzések

Hirdetés