...

BÖRZSÖNY és a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmeSemmiféle fakitermelés nem tervezhető a Csarna-völgyben - jelentette be Fazekas Sándor a nemzeti parkokat népszerűsítő körútja hetedik állomásán. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a vidékfejlesztési miniszter beszélt arról is, újabb 600 millió forintot biztosított a kormány a vélhetően zsebszerződések útján külföldiek tulajdonába került védett termőföldek visszaszerzésére.
--
Fazekas Sándor a Börzsöny északi részén található Csarna-völgyben tett látogatásakor elmondta, az erdő és élővilágának megóvása érdekében ezután semmiféle fakitermelés nem tervezhető ezen a több mint ezer hektáros területen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságán mintaszerű természetvédelmi munkát végeznek. Lehetővé teszik számunkra, hogy az országban egyedülálló természeti értékek sokáig fennmaradjanak – hangsúlyozta a miniszter.
--
Korábban nagy mennyiségű fakitermelésről szóló híresztelések kaptak szárnyra, holott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindvégig elkötelezett volt a természetvédelmi érdekek és a terület értékeinek megőrzése mellett. A Csarna-völgyi erdők védelmét a miniszteri döntésnek megfelelően a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az állami tulajdonban lévő Ipolyerdő Zrt. a jövőben különböző pályázati lehetőségek felhasználásával élőhely-megőrzési és -fejlesztési programokkal, valamint megfigyelő rendszerek működtetésével együttesen fogják megóvni.
--
A miniszter azt is bejelentette, a kormány újabb 600 millió forintot különített el olyan földterületek visszaszerzésére, amelyek vélhetően zsebszerződések útján kerültek külföldi kézbe. A rendelkezésre álló összegből 9 nemzeti parkban mintegy 1000 hektárnyi, védett termőföld kerülhet állami tulajdonba még ebben az évben. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a felhasználható összeg várhatóan 40 millió forint lesz, amelynek köszönhetően 40-50 hektárnyi terület kerül majd vissza állami tulajdonként az igazgatóság szakszerű kezelésébe.
--
A Duna-Ipoly Nemzeti Park a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzet és az Ipoly érintett szakaszainak és ártereinek összekapcsolásával jött létre 1997-ben. A park Magyarország egyik leggazdagabb élővilágú tájait, a Pilis-, a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységet, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A több mint 60 ezer hektárnyi terület egyik legszebb része a Dunakanyar. A nemzeti park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja.
--
A természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajokból jelenleg 170 védett, és 10 fokozottan védett faj állománya ismert a nemzeti park területén. A növényzet botanikai értékei között több olyan faj található, amelyek csak a Kárpát-medencében honosak. A börzsönyi pagony változatos élővilága több mint 700 védett és fokozottan védett állatfajnak ad otthont, köztük a hazánkban csupán néhány egyedet számláló hiúznak. De itt él a fekete gólya, a fehér hátú fakopáncs, a havasi cincér, a petényi márna, a kövi csík és a kövi rák is.
--
A túra során az Ipoly-völgy és a Magas-Börzsöny különleges természeti értékeit, a pályázati fejlesztéseket, az igazgatóság rét- és legelőgazdálkodását, a térség ökoturisztikai látványosságait, valamint a nemzeti park nemrég felújított Királyréti Erdei Iskoláját mutatta be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, Rácz András, helyettes államtitkár, Füri András, a DINPI igazgatója, valamint a nemzeti park munkatársai.
--
A táj- és természetvédelmi, valamint erdészeti szakemberek 2012. május 10-i álláspontja az alábbi linken érhető el:
http://www.greenfo.hu/hirek/2012/05/11/nincs-veszelyben-a-csarna-volgy
--
--
(Forrás: VM Sajtóiroda, Greenfo.hu)
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)

0 Megjegyzések

Hirdetés