...

EGY CSIPETNYI ANDALÚZIA
Andalúz tulipán Magyarországon,
avagy a spanyol ízek (vendég)szereplése a hazai konyhákban

--
Immár második alkalommal rendezte meg az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) nagy sikerű Andalúz Receptversenyét, melyre olyan ételek receptjeit várták a szervezők, amelyek legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmaznak.
--
A versenyzők, akik összesen 27 receptet töltöttek fel az „Egy csipetnyi Andalúzia” Facebook oldalra rendkívül kreatívan álltak a kihívás elébe. A győztes például – Csermely Győző, alias GOCK – a témától megihletve alkotta meg ’Andalúz tulipán’ névre hallgató receptjét, amely fantasztikus íze mellett a gyönyörű tálalásával is kivívta a zsűri elismerését.
--
A megosztott 2. helyezést Kósa Gabriella Sherryben pácolt báránygerince, fügeöntetes tavaszi zöldségekkel alkotása, illetve Hajós Ágnes Serrano-s hurka andalúz módra csicseris rizottóval és olívás krumplipürével finomsága nyerte el. A 3. helyezett a népszerű „Rita konyhája” gasztroportál megálmodója és vezetője, Hadarik Rita Durbincs sültpaprikamártással, olajbogyó krémmel remekműve lett. A facebook követők B.Csánk Györgyi Tepsis pulykáját jutalmazták a legtöbb szavazattal.
--
Pedig nem volt könnyű a szőrös szívű ítészek kegyeit elnyerni, Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter (Dining Guide) és Enrique Sánchez (andalúz mesterszakács, ’Cómetelo’ főzőműsor) kíméletlenül köszörülte nyelvét minden fagyasztott hozzávalón, vagy ’agyonsütött’ húson, a június 8-án a Gastropolis Főzőiskola és Gourmet Klubban {http://www.gastro-polis.hu} megrendezett díjátadón.
--
Az eseményen Enrique egy látványos főzőbemutatóval is elbűvölte a közönséget, akik Naszály Évától (Extenda Magyarország, Igazgató) azt is megtudhatták, hogy az idei versenyt óriási érdeklődés kísérte a közönség részéről. A meglévő közel 3.000 követő mellet több mint ezer új érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket a facebookon, akik 600-nál is több szavazatot adtak le a beérkezett pályaművekre. A zsűri által kiválasztott legjobb 13 recept mellett ugyanis a közönség is bejuttathatott egy versenyzőt a 14 nyertes közé.
--
A legjobbakat pedig nem kisebb jutalom várta, mint Enrique Sánchez főzőtanfolyama, amelyet június 9-én tartottak szintén a GASTROPOLIS-ban. A menü klasszikus andalúz ételeket vonultatott fel egy-egy érdekes csavarral, igazi ’Enriqués’ látásmódban:

1. Cékla salmorejo serrano sonkával és fürjtojással
2. Sajtos és kolbászos fánkocskák paradicsomkompóton
3. Garnélarák tortillácskák fokhagymásan narancs tartárral
4. Sertés Cochifrito édes morzsával és bormártással
5. Ragacsos rizs báránnyal, kakukkfűvel és gombával
6. Sült tej citrusos keksszel


A főzés nyugodtan állíthatjuk, hogy fergeteges hangulatban telt, Enrique számos ötletet adott az andalúz olívaolaj, olajbogyó serrano sonka, chorizo kolbász és borecet öteletes felhasználásához, és nem utolsó sorban mindenkit lehengerelt rendkívül közvetlen és vidám stílusával.
--
A nyertesek nem csak a főzés élményével és számos andalúz hozzávalóval lettek gazdagabbak, ugyanis a GASTROPOLIS jóvoltából egy 50%-os kupont is hazavihettek.
--
--
--
EXTENDA, Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda

Az EXTENDA az Andalúz Regionális Kormányzat által létrehozott Kereskedelemfejlesztési Iroda. Legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a kis- és közepes méretű andalúz vállalatok sikeres és tartós jelenlétét a nemzetközi piacokon, és népszerűsítse a régiót és termékeit számos országban.

Jelenleg a világ 21 pontján működik Extenda kirendeltség, Budapesten pedig 2001 óta áll az iroda csapata - ingyenes szolgáltatásaival - az érdeklődő magyar és andalúz cégek rendelkezésére.

Az iroda kiemelt célja, hogy a kiváló minőségű, andalúz élelmiszeripari és ipari termékeket, fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat egyaránt megismertesse az adott ágazat minden hazai szeplőjével, valamint a közvéleménnyel is.
--
Gastropolis Főzőiskola és Gourmet Klub

A Gastropolis Főzőiskola & Gourmet Klub azért jött létre, mert akik megálmodták, szeretnek enni és imádnak főzni, és úgy gondolták, hogy ezt a szenvedélyt másokkal is meg kell osztani. Alapvetően azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a sütés-főzés nem ördöngösség, hanem egy izgalmas, kreatív tevékenység, ami pihentet, szórakoztat, összehoz, és aminek eredményeképpen csodálatos fogások kerülnek a tányérokra.

Űzhető ismerőssel, ismeretlennel, egyedül, baráti vagy céges társasággal, szingliként, párban, de akár munkatársakkal, kollegákkal, hivatalos események, meetingek, tréningek alkalmával is! Nyilván kell hozzá némi gyakorlat, de a konyhában rengeteg hasznos dolgot tanulhat az ember önmagáról, másokról, a világról, kultúrákról.

Főzni jó, főzni öröm. Tapasztalja meg velünk Ön is!
--
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)

0 Megjegyzések

Hirdetés