...

43. DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL - 25. BARTÓK KÓRUSVERSENYSzínes, virágos, zenés debreceni nyár

Kecskemét a meghívott vendégváros!


Cívis vendégszeretet, karneváli hangulat, különleges indiai varázslat, olasz zászlóforgatók, színpompás virágkocsik. Csak ízelítő a Debreceni Virágkarnevál semmi máshoz nem hasonlítható hangulatából. A Debreceni Nyár rendezvénysorozat része továbbá a XXV. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is, mely idén jubileumi évet ünnepel.

A Debreceni Virágkarnevál komoly múltra tekint vissza. 1900-ban rendezték meg a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület virágcorsóját, mely a mostani rendezvény elődjének is tekinthető.

A Debreceni Virágkarnevál nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is rendkívül különleges látványossággá vált sok évtizedes története során. Erre az ünnepre a világ minden tájáról érkeznek színesebbnél színesebb művészeti csoportok produkcióikkal. A cívisváros egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A Régi Városháza udvarán színházi előadások várják az érdeklődőket, a Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden.

A múlt év nyarán kulturális együttműködési megállapodást kötött egymással Kecskemét és Debrecen. A cívisváros kulturális testvérvárosában az év elején, a Magyar Kultúra Napján a Kodály Kórus lépett fel. Ez az esemény indította el a kulturális együttműködést, majd ezt követően a debreceni Kölcsey Központban egy hónapon keresztül láthatta a közönség a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tárlatát. A két város kulturális értékeinek bemutatása ezzel nem ért véget. Debrecen meghívást kapott a kecskeméti Csiperó Gyermekfesztiválra. Július 14-én debreceni művészeti csoportok, valamint kézművesek mutatkoznak be a „hírös városban”. Ezt követően augusztus 20-án pedig Kecskemét érkezik a virágkarneválra. A karneváli virágdíszes kerékpáros felvonulás résztvevői között visszatérő vendég a Magyar Velocipéd Barátok Körének tagjai, akik különleges látványt nyújtó kerékpárjaikkal rendszeresen elkápráztatják a közönséget. A veterán kerékpárok és velocipédek hajtói, tulajdonosai Kecskemétről és környékéről érkeznek minden évben a Debreceni Virágkarneválra.

A 43. Debreceni Virágkarnevál - a közösség erejét hangsúlyozva - új ötlettel gazdagodik. A Galiba Gyermekfesztivál és Junior Virágkarnevál a gyerekeket állítja a középpontba. A fesztivál keretében lesz felvonulás, rajz- és fotópályázat, és keressük Debrecen hangját is.
--
--
Július 25-29. között zajlik a XXV. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál. Szerte a világban úgy tartják, hogy a debreceni a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike. Ezúttal három földrész tizenöt országából érkeznek kórusok a 25. jubileumi kórusversenyre. Gulyás György karnagy kezdeményezésére Debrecen városa 1961-ben alapította ezt a koncepciójában és színvonalában is páratlan rendezvényt.

A kortárs kórusművészet képviselői kétévente találkozhatnak. Az egykori versenyek legjobbjai közül mára sokan a nemzetközi zenei élet élvonalába jutottak, és pályájuk meghatározó állomásaként tekintenek Debrecenre. Idén sem maradnak el a Debrecen város felkérésére komponált művek ősbemutatói. Ezúttal négy tehetséges fiatal magyar zeneszerzőtől szólal meg új alkotás, valamint felhangzik Kodály Zoltán egy méltatlanul elfelejtett, 1964-ben komponált, zenekar-kíséretes kórusműve is. Az egész napos küzdelmet esténként fesztivál jellegű folklór programok színesítik, melyben a résztvevők saját nemzetük kincseiből merítenek. Az idei versenyre az Amerikai Egyesült Államokból, Belgiumból, Dániából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kanadából, Lengyelországból, Lettországból, Magyarországról, Németországból, Norvégiából, Oroszországból, Spanyolországból és Ukrajnából érkeznek kórusok.
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)

0 Megjegyzések

Hirdetés