...

Úton a teljes szélessávú lefedettség feléÚton a teljes szélessávú lefedettség felé

Megjelent az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatására kiírt pályázata. Az összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel meginduló pályázat a Magyarország teljes szélessávú lefedettségéhez szükséges, piaci hálózati fejlesztéseket ösztönzi.

Az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózat-fejlesztési pályázata Magyarország azon térségeiben támogatja az infokommunikációs infrastruktúra létesítését, amelyekben a nagy sávszélességű szolgáltatások eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon eddig nem épült ki. Jelenleg mintegy 16 ezer háztartás nem fér hozzá semmilyen alapszintű, szélessávú internet-szolgáltatáshoz, 200 ezer háztartás számára pedig az alacsony helyi hálózati kapacitás miatt nem biztosítható a megfelelő sebességű szélessáv.

A digitális esélyegyenlőség alapfeltétele az állampolgárok és a vállalkozások hosszú távú versenyképességének, ezért az állam feladata, hogy fejlesztéspolitikai eszközökkel elősegítse az ennek megteremtéséhez szükséges infrastrukturális ellátottságot.

A körzethálózati infrastruktúra fejlesztése mind a piaci szereplők, mind a felhasználók érdeke, hiszen a legújabb infokommunikációs technológiákat egyre többen és egyre nagyobb sávszélességen veszik igénybe, és az így megnövekedett kapacitás-igény sok esetben szűk keresztmetszetek kialakulásához vezet.

A körzethálózat-fejlesztési pályázat hozzájárul ahhoz, hogy az európai digitális menetrendben foglalt célokhoz igazodva az ország teljes területén nagy sebességű szélessávú infrastruktúra épüljön ki 2013-ra. A pályázat révén közel 200 ezer háztartás, 15 ezer vállalkozás és kétezer közintézmény részesülhet a nagy sebességű, vezetékes szélessávú internettel járó gyakorlati előnyökből.

A kiírásra csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő, elektronikus hírközlési tevékenységet folytató vállalkozások pályázhatnak. A konstrukció keretében megvalósuló projektek támogatására összesen 20 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió, maximum 3 milliárd forint lehet. A pályázatok benyújtására 2012. május 14. és július 31. között van lehetőség.


(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - sajtóközlemény (http://ujszechenyiterv.gov.hu))

0 Megjegyzések

Hirdetés