...

A Civil Európa Ház látogatása Devecserben és Kolontáron

,,Ma a hajnali esőszag és vizes budapesti utcák, terek után verőfényes, szél- és felhővágtás időben indult a Civil Európa Ház autóbusza, hogy kisebb adományokat és ajándékokat, elő-Karácsonyt varázsoljon a devecseri és kolontári lakóknak, gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt.


Devecser és Kolontár egész szépen rendbe jött! Csak a fotókiállításból (és persze you tube-os fölvételek sokaságából!) tudható, hogy mi is lehetett ott tavaly ilyentájt! Rengeteg adomány kaptak, ahogy ez a küldöttség is azt vitt, pl. 3 szép nagy fenyőt az óvodába, az iskolába, és az idősek otthonába.
Én az iskolai csoportban voltam, így leadtam a két nagy szatyornyi ruhát, majd a többiekkel együtt a fenyőfát díszítettük föl. Összesen egy osztályt engedtek ,,karácsonyolni", de nem lett belőle gyermekribillió, nyilván később osztották szét igazán az ajándékokat.
A legtöbbet az Eszterházy-kastélyban gyönyörködtem, ui. ott tervezték a nyugodtabb megbeszélést a polgármesterrel. Előzőleg már volt velünk, bemutatta a tényleg fönséges Makovecz-lakóparkot, kettőbe be is mehettünk, és ha az idősebbek elkönnyesedő szemmel mondták el veszteségüket, a házak nagyon szépek, belső elosztásuk szinte ,,vadregényes", a nagyobbikban két zuhanyfülkés fürdőszoba is volt, ahol hatalmas mosógép magaslott, és a főtést egy számomra teljesen ismeretlen, vélhetően cirkó-szerű fűtés oldotta meg. A lakók furtak-faragtak folyamatosan, részben egymást is segítve, hisz láthattunk egy elég nagy asztalosműhely-szerűséget is. Minden ház más és más, mind a homlokzati elemeket, mind pedig a belső építészeti elosztást tekintve, talán csak a tetőzet tűnik egyformának - vöröses barna cserepűek.
Az E-kastély több-funkciós, de ahol a délután civil szervezeti kérdezősdi folyt, az - természetesen - a hatalmas könyvtár tán díszterme volt! Az egész kastély ,,érdemi részét" elfoglalta, 2-3 gyermekkönyv-részleg, egy sz-gépes szoba, kis- és nagyolvasó terem, de az egész otthonos és nagyon kellemes volt. Toldi Tamás polgármester szerint 25 község alkotja a kistérséget, és Ajkától elszakadva megszűnt a nagyváros dominanciája. A vörösiszaptól károsult földeken nádféleségeket fognak termeszteni, és alternatív energiabázist szeretnének létrehozni. Német beruházók a szelektív hulladékgyűjtésbe társulnának, illetve komposztálás is lenne, ami a sérült földterületeket is javítani fogja. Az ÖNELLÁTÁSra kell törekedni, például energianövények ültetésével, gyümölcsösök telepítésével. A régi vizimalomban pedig őstermelői piacot akarnak megvalósítani kis értékesítői területekkel. Ezt a kb. 15-20 civil szervezet is szívesen támogatja.
Szerencsére az ősfás, óriási parkot is elég jól megmentették, a fákat egyenként tisztogatták annó. Csak a Kolontárt Devecserrel összekötő út árkában láttam vörös foltokat. Voltunk a gátszakadás helyszínén is, de azt én a most épp Bp. felé suhanó szombathelyi gyorsból ismertem már (akkor azért nem volt még nagyobb a katasztrófa, mert a ritka szépen járó vonat épp nem akkor robogott arra!). Az emlékpark és az újból elkészített híd is jelezte, micsoda sodrása volt a vörös iszapnak, és még mindig vannak el nem ásott hűtők, bútorok stb. a tározó már masszív oldalában, de azt csak messziről mutatták." 
Levél- és naplójegyzet Polgár Julianna, 
2011. 12. 13., Budapest - Devecser - Kolontár
Írta és fényképezte: Polgár Julianna

0 Megjegyzések

Hirdetés