Breaking News

ARMEL OPERAVERSENY - V.
Az Armel Operaverseny idén ötödször szólítja versenybe a legjobb operaénekeseket.

A XXI. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azok jelentkezését várjuk, akik úgy gondolják, hogy nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek.
---
A verseny győztesei ebben az évben is öt operaház öt különleges operaprodukciójának főszerepeire kapnak felkérést.
---
Korhatár nincs! A verseny két fordulóból áll. A szakmai zsűri a tovább jutó versenyzőket hangi adottságok, énektudás és muzikalitás alapján választja ki.
---
Az első fordulót három különböző helyszínen rendezzük meg, különböző időpontokban. Egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. A négy különböző helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.
---
A verseny összes első fordulóját követően a zsűri döntést hoz.
---
A második fordulót 2012. május 27-én rendezik meg Szegeden. Helyszín: Korzó Zeneház (6720 Szeged, Széchenyi tér 9.); Szegedi Nemzeti Színház (6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 1.)
---
A második fordulóban a produkciók rendezői és az operaházak képviselői (igazgatók, zenei vezetők, művészeti vezetők stb.) – elsősorban színészi képességek alapján – választják ki a győzteseket, vagyis azokat, akik az egyes versenyprodukciók főszereplői lesznek.
---
A második fordulóra a versenyzőnek további három áriát kell tudnia – eredeti nyelven, kotta nélkül. Ezek nem egyezhetnek meg az első fordulóban előadott áriákkal. A háromból kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja, abból a szerepből, amelyre a versenyzőt javasolja.
A zsűri által kiválasztott ária kottája az első forduló eredményhirdetése után letölthető a www.operaverseny.hu/versenyszerepek oldalról.
Az áriákba változtatásokat beleszőni tilos.
Ebben a fordulóban saját zongorakísérőt hozni nem lehet. A verseny által biztosított zongorakísérővel rövid próbára van lehetőség, a próbát kérni és egyeztetni kell.
---
A győztes versenyzők szerepet kapnak az alábbi öt produkció valamelyikének főszerepei közül, a következő színházak egyikében:
Szeged, Magyarország - Szegedi Nemzeti Színház
New York, USA - Center for Contemporary Opera
Plzeň, Csehország - Josef Kajetán Tyl Theatre
Újvidék, Szerbia - Szerb Nemzeti Színház
Bratislava, Szlovákia - Slovak National Theater
---
Operák:
Umberto Giordano: Andrea Chénier
William Mayer: Haláleset a családban
Philip Glass: A fegyencgyarmaton
Aleksandra Vrebalov: Mileva
Roland Baumgartner: Mária Terézia
---
Rendezők: Bodolay, Alföldi Róbert, Viktorie Čermáková, Ozren Prohic, Ladislav Adamik
---
Versenyszerepek:
Andrea Chénier: Andrea Chénier (spinto tenor), Maddalena de Coigny (drámai szoprán);
Haláleset a családban: Mary (szoprán), Jay (bariton);
A fegyencgyarmaton: Látogató (lírai tenor), Tiszt (lírai bariton);
Mileva: Mileva (szoprán), Jakob Erat (basszus);
Mária Terézia: Mária Terézia (drámai szoprán), Ferenc István herceg (lírai tenor);
---
A győztes versenyzők szerződést kapnak a fenti produkciók egyikére. Ez azt jelenti, hogy részt vesznek a készülő előadás próbafolyamatában, és azt követően legalább két előadáson. Az elkészült produkciók a fenti színházakban lezajlott előadások után az Armel Operafesztiválon kerülnek bemutatásra, szintén Szegeden.
---
---
(Forrás: ARMEL)
---
---
(Fotó: Polgár Julianna)

Nincsenek megjegyzések