Legyen Ön ennek a portálnak a tulajdonosa! 

Breaking News

Női szövetek tévúton — Őszintén az endometriózisról


Ma a világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal: tehát minden 10. nő érintett!

Az endometriózis megkeseríti a nők mindennapi életét, a folyamatos fájdalom miatt nem tudják elvégezni a napi feladatokat, sokszor még a munkából is kiesnek emiatt. Az endometriózis kínjait a nő szenvedi, kirekeszti őt a baráti beszélgetésekből, ell a sportolást, nincs kedve bekapcsolódni a családi programokba, de a karrierjét, a szakmai előmenetelét is befolyásolja a betegsége. Mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, orvosoknak, hiszen rejtélyes betegséggel állunk szemben, amely nagymértékben rontja a fájdalomtól szenvedő beteg életminőségét. A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium a női hormonális ciklus változásaira reagálva hónapról hónapra megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik a szervezetből. Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is a szervezetben, általában a méh külső falán, a petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán.
Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket is, és igaz, ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben (pl. térd ízület), a tüdőben és az agyban is. Ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak, és véreznek is. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz és úgynevezett steril gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.
Általában a termékeny korban levő nőket érinti ez a betegség, tehát az első menstruáció (menarché) megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket az endometriózis.

Nincsenek megjegyzések